Spike Lee: Do the right thing – kuuma päivä (1989)

Public Enemyn biisi ”Fight the power” soi tiettävästi viisitoista kertaa Spike Leen elokuvassa ”Do the right thing”. Useimmiten se soi Radio Raheemin mammuttimaisesta kasettisoittimesta, jota hän kanniskelee mukanaan ympäri kaupunkia. 80-luvullakin kuluttajaelektroniikassa koko merkitsi kaikkea.

Muuten elokuva kuvaa yhtä iltaa helleaallon kuumentamassa kaupungissa, jossa etniset jännitteet leimahtavat väkivallaksi.

”Fight the power” sitoo elokuvan tiettyyn aikaan ja paikkaan. Sen voisi kuitata osoittelevana kulttuurisena viitteenä, jollei Spike Lee käyttäisi sitä syventämään elokuvansa perusvirettä. ”Do the right thing” sitoutuu enemmän Martin Luther Kingin ja Malcolm X:n perinteeseen kuin populaarikulttuuriin.

Nyt 2010-luvulla elokuvaa katsoessaan huomaa, miten syvästi poliittinen elokuva ”Do the right thing” on. Spike Lee käsittelee arkipäivän rasismia – miten ennakkoluulot ja muukalaisviha syyllistävät meidät kaikki, ja miten kukaan ei voi jättäytyä sivustakatsojaksi. Ratkaisuja on etsittävä arjessa, katutasolla. Jokainen ihmisten välinen kohtaaminen on politiikkaa, ja ne asenteet, joita me silloin toisinnamme, vaikuttavat yhteiskunnassa. Ihmisten jakaminen ryhmiin jonkin mielivaltaisen seikan pohjalta on aina vaarallista, riippumatta siitä kuka sen tekee.

Joten: Do the right thing!