J. J. Cale: Stay around (2019)

Artistin kuoleman jälkeen aletaan perinteisesti penkoa äänitearkistoja, oli syy sitten lisätä lämpöä hiipuvaan hiillokseen, saada katetta perikunnan ja levy-yhtiön tileille tai ajatella niitä kuulijoita, jotka arvostavat sitäkin, mikä aikanaan jäi julkaisematta. Eikä vuonna 2013 menehtynyt J. J. Cale tee asiassa poikkeusta. Viidentoista ennen julkaisemattoman kappaleen kokoelman ovat koonneet pääasiassa Calen leski ja hyvä ystävä. Oklahoman Tulsasta lähtöisin oleva John Weldon Cale oli omaehtoinen muusikko, joka vältteli suuria kiertueita ja toimi pääosin itse niin managerinaan kuin levyjensä äänittäjänä ja miksaajana. Arvailujen varaan jää, mikä hänen suhtautumisensa tällaiseen projektiin olisi ollut.

Vaikka Stay around koostuu aikanaan Calen julkaisemien albumien ulkopuolelle jääneestä materiaalista, ei levy siitä huolimatta tuota laadullista pettymystä. Kappaleet pitäytyvät Calelle ominaisessa tyylissä – soundimaailma ei ole liian hiottua vaan vintage-henkistä, Calen soitto on virtaavaa ja viettelevää, vokaaliosuudet lähes kuiskataan. Kappaleiden teemoissa pääosassa ovat naiset. Postuumista koosteluonteestaan huolimatta Stay around on kiinnostavalla tavalla tunnelmaltaan eheä kokonaisuus – se ikään kuin vastaa Calen hahmon viipyilemään jäänyttä hehkua julkaisun nimeä myöten. Mikään valtava poikkeama Calen tuotannosta tämä postuumi levy ei siis hyvässä mielessä ole. Päättynytkin tarina jatkuu, sitä tosin kirjoittavat nyt muut. Teksti: Minna J.

Tarkista saatavuus