22. Huvittava, iloinen tai lohduttava kirja

Silvan, Heidi: John Lennon minussa

Aija Velssi on 14-vuotias lievästi Asperger-oireileva tyttö. Aija on menossa luokkansa kanssa laulamaan koko koululle, mutta hänen koulunsa musiikinopettajilla on erittäin oudot toimintatavat. Vain opettajien suosikkioppilaat saavat oikeasti laulaa juhlassa ja muiden on vain esitettävä laulavansa mykistettyihin mikrofoneihin. Aija ei todellakaan kuulu opettajien suosikkioppilaisiin. Hän ei ole omasta mielestäänkään hyvä laulaja.

Kesken esityksen John Lennon ilmestyy paikalle ja livahtaa Aijan pään sisään. John Lennon ottaa ohjat ja mikki menee kuin itsestään päälle. Aija alkaa laulaa niin, että koulun väen sukat vain pyörivät jaloissa.

Paljastuu, että Johnilla on erityinen taito toteuttaa toiveita. Aijan kiihkein toive on, että koulun suositun poika Julius rakastuisi häneen. Ilman silmälasejaan Aija osoittaa lavalta kuitenkin väärää poikaa ja täten Juliuksen sijasta Sinipaitapoika-Elia rakastuu palavasti häneen. Tästä seuraa hirveää sotkua ihmissuhteissa.

Lennonin lauluhalut aiheuttavat Aijalle sen, että hän päätyy mm. koulunbändin solistiksi, biisinsäveltäjäksi ja -sanoittajaksi. Aija kiintyy Lennoniin ja päätyy lopulta bändiin, jonka musiikki alkaa kuulostamaan kummasti Beatlesin kappaleilta.

Kansi on upea ja nimikin on aika hyvä, toisin kuin tämä kirja. En tykkää kirjoitustyylistä ja minun makuuni tarinassa on liikaa epärealistisia asioita. John Lennon ei ole kovinkaan tuttu kaveri minulle, enkä kyllä tiedä hänen musiikistakaan oikein mitään. Pari kertaa kirjaa lukiessa oli pakko googlettaa, mitä jollakin asialla tarkoitetaan. En ole oikein kiinnostunut musiikista, mikä teki kirjasta minulle ehkä astetta tylsemmän. Jotenkin hassua, että John Lennon sekoitetaan tämän hetken nuortenkirjallisuuteen. En usko, että hän on nuorten keskuudessa kovinkaan tunnettu henkilö. Kirja oli ihan hauska, mutta älyttömän outo. Suosittelisin kirjaa yläasteikäisille, jotka tietävät jotakin John Lennonista ja ovat kiinnostuneita musiikista.

Arvosana: 7+
Maaria Ruoho

Kirjan saatavuus