18. Kirja on voittanut jonkin palkinnon

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö

Kirjan päähenkilö on 15-vuotias kympin tyttö Emilia. Hän on täysin tavallinen nuori, joka tuntee itsensä lukemattomien muiden nuorten tavoin rumaksi ja muuttuvan kehonsa oudoksi ja vieraaksi. Emilian mielestä on todella hämmentävää, että vanhemmat miehet näkevät hänessä jotakin sellaista, jota hän ei itse tajua itsessään edes olevan. Toisaalta se on kiusallista ja pelottavaa, mutta samalla myös hieman kiehtovaakin. Yhtenä iltana Emilia kävelee yksin kaupungilla, kun vieras mies lähestyy häntä kummallisen tarjouksen kanssa. Mies lupaa Emilialle kympin, jos tämä tulee sivummalle katsomaan kun hän tyydyttää itsensä. Tarjous inhottaa, mutta toisaalta myös kiehtoo Emiliaa ja lopulta kaupat tehdään kaksikymppisestä. Toimituksen jälkeen Emilia on hämillään, mutta tienannut elämänsä helpoimmat kaksikymmentä euroa.
Emilia alkaa katsella aikuisviihdettä netistä, mikä tuntuu tavallaan likaiselta ja ällöttävältä, mutta hän ei silti pysty lopettamaan. Hän ottaa itsestään entistä paljastavampia kuvia ja lataa nämä aikuisten seuranhakusivustolle. Miehiltä alkaa sadella yhteydenottoja. He haluavat tavata Emilian, saada lisää

kuvia ja pyytävät jopa pieniä “palveluksia” rahaa vastaan. Näin Emilia alkaa tienata. Hän uskottelee itselleen, että hän pystyy pitämään kaikkia lankoja käsissään, mutta lukija pystyy helposti aistimaan, kuinka rikki Emilia oikeasti onkaan. Hän kertoo tapahtumat vain sängyllään majaileville pehmoleluille, jotka kuuntelevat aina ja ovat varmasti luotettavia, toisin kuin useimmat ihmiset.
Kaikki ei suju ihan tytön suunnitelmien mukaan ja seuraa monenlaista kokeilua ja kokemusta, eivätkä kaikki tapaamiset todellakaan pääty hyvin.

Tämä kirja on erittäin pysäyttävä ja järkyttävä. Tarina on erityisen ahdistava, sillä se voisi hyvin olla totta. Jotenkin tuntuu kamalalta, ettei kukaan Emilian läheinen tiedä hänen touhuistaan. Pehmolelutyttö toimii hyvänä varoittavana esimerkkinä nuorille ja heidän vanhemmilleen.
Itse teksti on helppolukuista ja nopeasti etenevää. Vaikka aihe onkin rankka ja kerronta erittäin rohkeaa, ei kirja sisällä mistään liian yksityiskohtaisia kuvauksia. Kirja on siis sopiva yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Lukiessa unohtaa täysin, että kirjan on kirjoittanut liki viisikymppinen mies.

Arvosana: 10-
Maaria Ruoho

Kirjan saatavuus