28. Kirjan nimessä on päivä, kuukausi tai vuodenaika

Kolu, Siri: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Tämä kirja kertoo Peetusta, joka on syntynyt väärään kehoon. Kasteessa hän sai nimekseen Petra, mutta hän on aina ollut sisimmässään Peetu, ei Petra.

Peetun isä harrastaa purjelentoa, äiti tekee työkseen mainoskampanjoita ja isoveli on perheen sanavalmis hymypoika. Hänellä on myös kiipeilyä harrastava käheä-ääninen tyttöystävä, Aamu. Edessä on kesä ja isän lupaamat kymmenen purjelentoa yhdessä. Purjelennot isän kanssa syventävät isän ja pojan suhdetta ja jakavat kirjan kymmeneen lukuun. Lentojen aikana taivaalla kysytään vaikeita kysymyksiä ja puhutaan avoimesti peloista, onnesta, elämästä ja perheestä. Kesän jälkeen Peetu täyttää 18 vuotta ja pääsee kauan odottamaansa korjausleikkaukseen.

Kesän jälkeen kaikki on toisin on kauniisti kirjoitettu romaani, jonka keskiössä on transsukupuolisuus nuoren pojan silmin. Kirjoittaja on onnistunut käsittelemään aihetta erittäin keveästi ja raikkaasti. Lukiessa huomaa, että kirjaa varten on tehty runsaasti taustatyötä.

Henkilöiden tunteet on kuvattu tarkasti ja hienovaraisesti. Kirja on myös helppo ja nopea luettava. Suosittelen tätä kirjaa ihan jokaiselle.

Arvosana: 9+
Maaria Ruoho

Kirjan saatavuus