Behemoth : I Loved You at Your Darkest (2018)

Puolalainen extreme-metallimahti Behemoth julkaisi viime syksynä uuden, yhdennentoista levynsä I Loved You at Your Darkest (ILYAYD), jota oli odotettu varsin ristiriitaisin tuntein – olihan edellisen levyn The Satanist (2014) uskottu jäävän yhtyeen viimeiseksi ja samalla parhaaksi levyksi. Se ammensi synkän voimansa yhtyeen keulahahmon, Adam Nergal Darskin vuonna 2010 sairastamasta vakavasta leukemiasta, josta mies kuitenkin Puolan katolisen kirkon harmiksi toipui.

ILYAYD ei yritä olla samanlainen levy kuin edeltäjänsä. Vaikka The Satanist nosti bändin aivan uudelle tasolle ja toi sille myös valtavasti uusia faneja, teki Nergal rohkean päätöksen olla jatkamatta samalla linjalla. Sen sijaan ILYAYD on kokeellisempi ja sekoittaa äärimetalliin vaivihkaa vaikutteita muista genreistä, kuten esimerkiksi rockin puolelle hetkittäin lipsahtava kappale Sabbath Mater osoittaa. Levyn ehkä vaikuttavimmalla kappaleella Bartzabel kuullaan puolestaan poikkeuksellisesti Nergalin puhdasta lauluääntä.

Vaikka Behemothin uusi levy on erilainen kuin aiemmat, se ei suinkaan ole huonompi. Päinvastoin. Yhtye tuntuu jatkuvasti kehittyvän ja kasvavan musiikillisesti. Bändin perimmäinen tavoite kuitenkin on ja pysyy: tälläkin levyllä korostuu taistelu konservatiivisuutta, katolista kirkkoa ja uskonnon elämää rajoittavia sääntöjä vastaan.

Ja jos tämän sortin musiikki kolahtaa, kannattaa Suomessa melko säännöllisesti vierailevaa bändiä käydä katsomassa livenäkin, vaikkapa ensi kesän Tuska-festareilla. Behemothia parempaa live-esiintyjää on ainakin allekirjoittaneen vaikea keksiä. Teksti Terhi S.

Tarkista saatavuus