Dimmu Borgir : Eonian (2018)

Sinfonisen black metallin norjalainen jumala teki viime vuonna paluun kahdeksan vuoden hiljaiselon jälkeen. Dimmu Borgirin 10. albumi eroaa hyvin paljon yhtyeen faneille tutusta soundimaailmasta, joskin musiikki on edelleen varsin mahtipontista – ja tietysti täynnä saatanallisia sanoituksia.

Yhtyeen keulahahmo ja laulaja Shagrath, oikealta nimeltään Stian Tomt Thoresen, on kertonut albumin olevan läpileikkaus koko Dimmu Borgirin historiasta. Kun otetaan huomioon, että yhtye perustettiin jo vuonna 1993, on selvää, ettei tämä levy ole musiikillisesti sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Siihen tutustumiseen kannattaakin varata aikaa.

Muutaman kerran levyä kuunneltuaan kuulija voi huomata biisien tarjoavan joka kerta jotakin uutta. Synkkiä riffejä ja Shagrathin murinaa seuraavat kauniit kuoro-osuudet, ja harmoniat ovat välillä jopa petollisen kauniita ollakseen mustaa metallia. Yhtyeen kitaristit, Silenoz ja Galder, tietävät mitä tekevät, ja taidokas soittaminen viimeistelee albumin tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Eonian on ehdottomasti levy, joka sopii myös raskasta metallia vähemmän kuunnelleelle. Se on oiva esimerkki siitä, että mitä yllättävimmistä musiikkigenreistä voi löytää henkeäsalpaavaa kauneutta. Teksti: Terhi S.
Tarkista saatavuus