3. Kummallinen kirja

Itäranta, Emmi: Teemestarin kirja

Kirja kertoo ajasta sen jälkeen, kun ihmiset tuhosivat maailmansa ja menettivät sen. Talvet ovat hävinneet, meri on noussut metrejä ja makea vesi on loppumassa. Veden kulutusta säätelee tiukka sotilasdiktatuuri ja vesirikoksesta lankeaa ankara rangaistus. Ilmasto on lämmennyt niin, että teepensaat kasvavat Lapissa ja lämpötila ei laske alle kymmenen asteen. Vain kaatopaikalle hautautunut teknologia ja teemestarien useiden sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista.

Teemestarin tytär Noria vihitään perinteitä rikkoen naispuoliseksi teemestariksi. Noria saa haltuunsa isänsä perintönä salaisuuden luolassa sijaitsevasta lähteestä. Kun äiti lähtee kauas pois ja isä kuolee, jää Noria yksin taloon, jossa on kaunis teemaja ja upea puutarha. Taustalla vaanii kuitenkin sotilasdiktatuurin epäily perheen tontilla sijaitsevasta lähteestä.

Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja hieman pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Kirjan lukemisen jälkeen osaa arvostaa hanasta tulevaa vettä. Kirjan kieli on selkeää ja joissakin kohdissa jopa hieman runollista. Viimeinen lause synnyttää lukijalle pienen toivon kipinän ja lupauksen paremmasta. Kirja on nopealukuinen ja sopii dystopian ystäville.

Arvosana: 10-

Maaria Ruoho

Kirjan saatavuus