John Prine: The Tree Of Forgiveness

Pitkän linjan laulaja ja lauluntekijä John Prine teki uransa aikana 18 albumia. Ensialbumi julkaistiin 1970-luvun alussa ja viimeisin The Tree Of Forgiveness –albumi vuonna 2018. Folk- ja countrylaulajan suuria ihailijoita olivat mm. Kris Kristofferson, Johnny Cash ja Bob Dylan. Hän oli myös suunnannäyttäjä monelle nuoremmalle laulajalle ja lauluntekijälle.

Prinen laulut ovat koskettavia ja kantaaottavia, mutta samalla myös humoristisia ja ironisia. Hän oli suuri tarinankertoja ja joku voisi sanoa, että hänen laulunsa olivat kansanlauluja. Hän kertoi, että hänen tunnetuimat kappaleensa kumpuavat vastoinkäymisistä, ja niitähän ikävä kyllä miehellä riitti. Hän sairasti mm. kurkkusyövän (1998) ja keuhkosyövän (2013). Mutta hän selvisi näistäkin vastoinkäymisistä ja niiden jälkeen tapahtui aina uusi tuleminen. Viimeinen koettelemus tapahtui vuonna 2020 huhtikuussa, kun hän kuoli 73-vuotiaana koronaviruksen komplikaatioihin.

Tree Of Forgiveness –albumi on taattua Prineä. Eikä se turhaan ole hänen menestyneimpiä albumeitaan. Prine on tehnyt levyn kappaleet yhteistyössä muiden lauluntekijöiden kanssa lukuun ottamatta kahta kappaletta, jotka ovat yksin hänen kynästään. Allekirjoittaneen mielestä levy on hyvän mielen musaa, vaikka tunneskaala on tälläkin levyllä laaja. Levystä välittyy vanhan kulkijan lämpö ja viisaus.

Tunnelmasta ja akustiikasta tulee paikoitellen mieleen Johnny Cashin viimeiset levytykset. Voisi kuvitella, että varsinkin Caravan of Fools olisi kappale, jonka Johnny Cash levyttäisi eläessään. Sanoituksissa on aavistuksen pilke siitä, että lähtö voi olla lähellä. Mutta ei oteta sitä synkin mielin, vaan otetaan sekin ennemmin kevein mielin. Ja kun päästään taivaaseen, juodaan cocktail vodkalla ja ginger alella sekä poltetaan 9 mailin pituinen sikari, niin kuin kappaleessa When I Get to Heaven. Teksti: Turo.